Både psykologer och neuropsykologer arbetar med att hjälpa människor, men deras roller och specialområden skiljer sig åt, särskilt när det gäller fokus på hjärnans funktioner och beteenden.

Psykologer och neuropsykologer arbetar med att hjälpa människor, men deras fokus skiljer sig åt. Psykologen har en bred roll och arbetar med psykisk hälsa, livsproblem och personlig utveckling. De behandlar psykiska besvär som ångest, depression och stress genom samtalsbaserade terapier som KBT och psykodynamisk terapi. Psykologen möter en varierad patientgrupp och kan även genomföra enklare psykologiska tester.

Neuropsykologen är en specialiserad psykolog som fokuserar på hur hjärnan påverkar beteenden och kognitiva funktioner. De arbetar främst med personer som har neurologiska skador eller sjukdomar, såsom stroke, MS eller demens. Neuropsykologen genomför avancerade kognitiva tester för att bedöma hjärnans funktioner och skapa rehabiliteringsplaner för att hantera exempelvis minnes- och språkproblem.

Medan psykologens arbete är bredare och inkluderar olika aspekter av psykisk hälsa, är neuropsykologen specialiserad på sambandet mellan hjärnan och beteende, ofta inom medicinska och rehabiliterande sammanhang. Dessa två roller kompletterar varandra, särskilt i team som stödjer individer med både psykiska och neurologiska behov.