Råkar du ut för en personskada ska du anmäla skadan till ditt försäkringsbolag och eventuella olycksfallsförsäkringar. Du kan ha rätt till ersättning från flera försäkringsbolag.

  1. Om du har drabbats av en personskada kan du få ersättning från försäkringar exempelvis trafik-, sjuk och olycksfall- eller ansvarsförsäkring. Du kan också få ersättning om du drabbas av en arbetsskada. Tänk på att du även kan vara försäkrad via fackförbund och arbetsgivare. Om du har drabbats av en personskada i samband med vård eller på grund av läkemedel kan du få ersättning från patient- eller läkemedelsförsäkring.
  2. Det du kan få ersättning för är bland annat sveda och värk, kostnader, inkomstförlust, bestående men, ärr och särskilda olägenheter.
  3. Du kan få gratis juridisk hjälp under skaderegleringen med försäkringsbolaget. Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller för dig.
  4. Trafikförsäkring ger ersättning till alla inblandade, även fotgängare och cyklister. Anmäl skadan till fordonets försäkringsbolag. Gäller oavsett vem som har orsakat olyckan.
  5. Sjuk- och olycksfallsförsäkring kan du ha tecknat privat eller via facket. Du kan också omfattas av sådan via skola, förening eller arbetsgivare. Du kan också omfattas av kundolycksfallsförsäkring.
  6. En ansvarsförsäkring kan ersätta skador som du orsakat annan och du blir skadeståndsskyldig eller ersätta en skada som annan orsakat dig. Du kan få ersättning för olika typer av skador och ibland juridisk hjälp.
  7. Arbetsskador anmäls till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan. Du kan också ha rätt till ersättning via arbetsgivarens försäkringar eller försäkringar som omfattas av kollektivavtal, till exempel AFA Försäkring.
  8. Patientförsäkring gäller vid skador som du har drabbats av i samband med sjukvård. Vårdgivare är skyldiga att ha en patientförsäkring. Landstingen och en del privata kliniker är försäkrade via LÖF. Anmäl skadan till vårdgivarens försäkringsbolag. Har du fått en skada av ett läkemedel kan du få ersättning av läkemedelsförsäkringen. Det ska anmälas till Svenska Läkemedelsförsäkringen AB.
  9. Om du är missnöjd med försäkringsbolagets beslut, kan du begära överprövning i särskild nämnd eller väcka talan i domstol. Om skaderegleringen är avslutad och det senare sker en väsentlig förändring kan du begära omprövning hos försäkringsbolaget. Tänk på att det är viktigt att bevaka gällande tidsfrister (preskription).